Segíthetek?

Otthon, szépség, egészség tartalmú cikkek, írások, amelyek segíthetnek a mindennapi élet problémáinak megoldásában...

Vitaminkirály

Nyugodt alvás

Google

HTML

Linkblog

Hírlevél az egészségedről

Hírlevél a te egészségedről

Hirdetés

Népbetegség a csontritkulás?

2009.07.11. 22:56 Nicko

 

Igen, Magyarországon népbetegségnek számít a csontritkulás, de megelőzhető!

A csontritkulás hazánk lakosságának kb. 10 százalékát, majdnem egymillió embert érint.

A csontritkulás (oszteoporózis) néma, de nagyon veszélyes betegség, amely az ép és egészséges csontozatot fokozatosan, mennyiségében és minőségében is károsítja. A csontok emiatt sokkal könnyebben törnek.

A betegség az összes csontot veszélyezteti, de leggyakrabban a csigolyatesteken, a csípő- és csuklócsontokon jelentkeznek a törések. Ezek komoly szövődménnyel, következményekkel járnak. A csípőtáji törést elszenvedett betegek mintegy 30 százaléka például a törést követő első éven belül meghal.

Fontos tehát a megelőzés, a csontok folyamatos erősítése.

 

Az ember csontrendszere a harmincas életévek elejére éri el a teljes fejlettséget. Ez az időszak tehát meghatározó abban, hogy mennyiségben (csonttömegben) és minőségben is jól ellenálló csontok alakuljanak ki.

Az emberek többnyire női betegségnek tartják a csontritkulást, mivel a nők csontjai könnyebbek és vékonyabbak, így könnyebben eltörnek. Másrészt a nők szervezete nagy hormonális változáson megy keresztül a menopauza miatt, amikor ténylegesen veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. Pedig a betegek egyharmada férfi, csak sokszor nem is sejtik, hogy csontritkulásban szenvednek.

Hazánkban néhány évtized alatt megsokszorozódott a csontritkulásos betegek száma.  Már szinte népbetegségnek tekinthető, mivel megelőzésére nem fordítunk elég figyelmet. A betegség pedig kezelésekkel kivédhető.

Mit javasolnak a szakemberek, hogy kivédjük a csontritkulásos megbetegedést?

Füstmentes élet sok kalciummal és D-vitaminnal!

  • A csontok erősödését és karbantartását a kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek - sajt, tejtermékek - fogyasztása segíti elő. A tejben lévő kalcium-foszfát erősíti a csontokat és a növekedésüket is serkenti. Ezek az anyagok a fog fejlődéséhez is szükségesek.
  • A dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás növeli a betegség kialakulásának esélyét, de a túlzott fehérje és foszforbevitel is.
  • Az orvosok kis mennyiségű vörösbor fogyasztását jótékonynak tartják.
  • A csontok az izmokhoz hasonlóan edzhetők. A rendszeres testmozgás sokat segít idős korban is, még akkor is ha ebben a korban már kialakult a vázrendszer.

 

Ajánlat:

Vásárold meg ásványanyag és vitamin kapszuláidat (kalcium, B-vitamin, C-vitamin,  D-vitamin, étrendkiegészítők, stb) itt!

 

1 komment

Címkék: csontritkulás

A bejegyzés trackback címe:

https://segit.blog.hu/api/trackback/id/tr211241063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása